Daily GK update 12 april 2017

1.  The 12th edition Indo-Mongolian Joint Military Exercise Nomadic Elephant 2017 has begun in __________.

  1. Darkhan
  2. Mizoram
  3. Himachal Pradesh
  4. Ulaanbaatar
  5. Jammu & Kashmir

Answer:  2

2.  The Agriculture Ministry joined hands with the National Remote Sensing Centre (NRSC) to geo-tag agricultural assets for their real-time monitoring and effective utilization. NRSC is a wing of ____________.

  1. Defense Research and Development Organization
  2. Raman Research Centre
  3. Homi Bhabha Centre for Science Education
  4. Central Scientific Instruments Organization
  5. Indian Space Research Organization

Answer:  5

3.  Saraswat Bank i8s the largest lender in the co-operative space in India. What is the Motto of Saraswat Bank?

  1. Together we Serve
  2. Hum Apke Sath
  3. Service to the common man
  4. Bank to bank upon
  5. Aapka Apna Bank

Answer:  3

4.  India’s largest e-commerce player Flipkart recently bought eBay’s India business, and closing a $1.4 billion fund-raising round from Tencent, eBay and Microsoft. Name the Chief Executive Officer of Flipkart.

  1. Samuel bazz
  2. Jeff Bejos
  3. Devin Wenig
  4. Satya Nadella
  5. Kalyan Krishnamurthy

Answer:  5

5. Which of the following State government kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidized meals that will be available at Rs 5 per plate to people, especially the economically disadvantaged sections of society?

  1. Jharkhand
  2. Uttar Pradesh
  3. Madhya Pradesh
  4. Bihar
  5. Assam

Answer:  3

6.  The Reserve Bank of India has recently allowed banks to invest in REITs and InvITs, a move that will help revive the cash-starved infrastructure sector. RIET stands for _____________.

  1. Real Estate Interest Transportation
  2. Real Estate Income Trust
  3. Real Estate Infrastructure Trust
  4. Real Estate Investment Trust
  5. None of the given options are true

Answer:  4

7. Name the Indian-origin woman who was named ‘Asian Businesswoman of the Year’ at an event in Birmingham, England.

  1. Asha Khemka
  2. Kiran Khelkar
  3. Vibha Bedi
  4. Aruna Chanda
  5. Shikha Singh

Answer:  1

1.  Which day Former President Obama attended NATO summit 2016

  1. March 15th
  2. May 25th
  3. October 29th
  4. September 8th

Answer:  2

2.  Who is the title sponsor of IPL 2016

  1. Sun TV network
  2. VIVO electronics
  3. Flipkart
  4. Sony pictures

Answer:  2

3.  Who is the founder of Reliance Industries

1.mukesh Ambani

2.dhirubhai Ambani

3.Anil Kumar

4.Anil Ambani

Answer:  2

4.  Who launched Indian railways digital contract recently

  1. Mr.Suresh Prabhu
  2. Mr.Rajesh sharma
  3. Mr.L.K Advani
  4. Mr.Manohar Ghoshi

Answer:  1

5.  Who is former financial minister of India

  1. Mr. Varun krishna
  2. Mr. Rahul Gandhi
  3. Mr. Manmohan singh
  4. Mr. Arun Jaitley

Answer:  4

6.  Who is founder of Ebay

  1. Pierre Omidyar
  2. Jeff Bros
  3. Sunil Bansal
  4. Kunal Bahi

Answer:  1

1.  Name the Formula One racer who defeated four-time Formula One World Champion to lift his fifth title at the Chinese Grand Prix.

  1. NickRoseburg
  2. Sebastian Vettel
  3. Lewis Hamilton
  4. Michael Schumacher
  5. Valtteri Bottas

Answer:  3

2.  India has signed a joint declaration with Russia to promote innovation and the R&D ecosystem between the two countries. What is the Capital and currency of Russia?

  1. Muscat, Russian Dinar
  2. Moscow, Russian Ruble
  3. Marina, Dollar
  4. Saint Petersburg, Russian Pound
  5. Barnaul, Russian Bits

Answer:  2

3.  R&D Institute of which one of the following company filed the maximum number of patent applications in the IT sector in 2015-16, according to Indian Patent Office survey?

  1. Samsung
  2. WIPRO
  3. TCS
  4. Google
  5. Microsoft

Answer:  1

4.  World Homeopathy Day is observed globally on ___________.

  1. 15 April
  2. 13 April
  3. 17 March
  4. 10 April
  5. 16 March

Answer:  4

5.  Union Home Minister Rajnath Singh launched the website and app named ____________, to facilitate the monetary contribution to the kin of soldier personnel killed in action.

  1. Veer Jawan Of India
  2. Amar Jawan
  3. Bharat Ke Veer
  4. We Respect Them
  5. Shaheedo ko Salam

Answer:  3

6.  Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space has appointed ______________ as its Managing Director (MD), recently.

(a) Shikha Pandey

(b) Kavitha Chander

(c) Laxmi Sadhana

(d) Smita Sandhane

(e) Sushma Nandan

Answer:  4


12 APRIL  2017

   

Ques. : 1   The RBI recently allowed banks to invest in REITs. The term REIT stands for

1) Real Estate Innovation Trust 

2) Real Estate Investment Trust

3) Real Estate Infrastructure Trust 

4) Real Estate Initiative Trust

5) None of these 

Answer:- 2) Real Estate Investment Trust

Ques. : 2   The govt has reduced the number of centrally sponsored schemes (CSS) from 66 to ____ umbrella schemes.

1) 28 

2) 32

3) 36 

4) 39

5) 42 

Answer:- 1) 28

Ques. : 3   Nearly four crore members of which of the following organisations will soon be able to settle their claims through the mobile application UMANG?

1) IRDAI

2) PFRDA

3) EPFO 4) SBI

5) NABARD 

Answer:- 3) EPFO

Ques. : 4   Which state govt has kick-started its ambitious ‘Deendayal Rasoi Yojana’ under which subsidised meals will be available at Rs 5 per plate to people?

1) Assam 

2) Jharkhand

3) Madhya Pradesh

4) Rajasthan

5) Gujarat 

Answer:- 3) Madhya Pradesh

Ques. : 5   India and which country recently inked six pacts including one aimed at boosting counter-terrorism cooperation after talks between PM Narendra Modi and his counterpart Malcolm Turnbull in New Delhi?

1) Canada 

2) Australia

3) New Zealand 

4) UK

5) Sweden 

Answer:- 2) Australia

Ques. : 6   The Public Sector Day is observed every year on which date?

1) 01 Apr 

2) 10 Apr

3) 15 Apr 

4) 25 Apr

5) 30 Apr 

Answer:- 2) 10 Apr

Ques. : 7   The Foreign Ministers from the Group of Seven major industrialized nations (G-7) held a meeting in which country recently?

1) UK 

2) Canada

3) Japan 

4) US

5) Italy 

Answer:- 5) Italy

Ques. : 8   Which of the following is the capital city of Nigeria?

1) Abuja 

2) Lagos

3) Manama 

4) Nairobi

5) Kampala 

Answer:- 1) Abuja

Ques. : 9   In a first, women now head some major and oldest high courts in the country. Which of the following pairs of HCs and their Chief Justices is NOT matched correctly?

1) Madras High Court – Indira Banerjee 

2) Bombay High Court – Manjula Chellur

3) Delhi High Court – VM Tahilramani 

4) Calcutta High Court – Nishita Nirmal Mhatre

5) None of these 

Answer:- 5) None of these

Ques. : 10   The former Indian Naval officer Kulbhushan Jadhav was awarded death sentence in which of the following countries recently?

1) Pakistan 

2) Malaysia

3) Indonesia 

4) Maldives

5) Kenya 

Answer:- 1) Pakistan