National Parks of INDIA

images-12.jpg.jpeg

National_Parks : #QA_SET1:
=================================================
1. Balphakram National Park?
a) Mizoram
b) Meghalaya
c) Tirupura
d) Assam

Ans : Meghalaya
2. Campbell Bay National Park?
a) Andaman and Nicobar Islands
b) New Delhi
c) West Bengal
d) Assam

Ans : Andaman and Nicobar Islands
3. Dachigam National Park?

a) Sikkim
b) New Delhi
c) Jammu & Kashmir
d) Himachal Pradesh

Ans : J&K
4. Eravikulam National Park?

a) Telangana
b) Andhra Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Kerala

Ans : Kerala
5. Galathea National Park?

a) Andaman and Nicobar Islands
b) New Delhi
c) West Bengal
d) Assam

Ans : Andaman and Nicobar Islands
6. Hemis National Park?

a) Sikkim
b) New Delhi
c) Jammu & Kashmir
d) Himachal Pradesh

Ans : J&K
7. Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park?

a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) New Delhi
d) Maharastra

Ans : TN
8. Jaldapara National Park?

a) Jharkhand
b) New Delhi
c) West Bengal
d) Chattisgarh

Ans : WB
9. Kalesar National Park?

a) Jharkhand
b) Haryana
c) West Bengal
d) Chattisgarh

Ans : Haryana
10. Madhav National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Maharastra
d) Chattisgarh

Ans : MP
11. Namdapha National Park?

a) Arunachal Pradesh
b) Telangana
c) Assam
d) Odisha

Ans : Aruncpradesh
12. Orang National Park?

a) Arunachal Pradesh
b) Telangana
c) Assam
d) Odisha

Ans : Assam
13. Palani Hills National Park?

a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Ans : TN
14. Rajaji National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Tamil Nadu
d) Uttarkhand

Ans: Uttarkhand
15. Nagarhole (Rajiv Gandhi)National Park?

a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Ans : Karnataka

16. Saddle Peak National Park?

a) Andaman and Nicobar Islands
b) New Delhi
c) Jammu & Kashmir
d) Himachal Pradesh

Ans : Andaman and Nicobar Islands
17.Tadoba National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Chattisgarh
d) Maharastra

Ans : Maharastra
18. Valley of Flowers National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Uttarkhand
d) Chattigarh

Ans: Uttarkhand
19. INDERKILLA NATIONAL PARK?

a) Jammu & Kashmir
b) Himachal Pradesh
c) Sikkim
d) Assam

Ans: HP
20. Van Vihar National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Uttarkhand
d) Chattigarh

Ans: MP
21. Bandhavgarh National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Maharastra
d) Uttar Pradesh

Ans: MP
22. Chandoli National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Maharastra
d) Uttar Pradesh

Ans: Maha
23. Darrah National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Rajasthan
d) Uttarkhand

Ans: Rajasthan
24. Gangotri National Park?

a) West bengal
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Uttarkhand

Ans: Uttarkhd
25. Harike Wetland?


a) Punjab
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Uttarkhand

Ans: Punjab
26. Indravati National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Chattisgarh
d) Uttarkhand

Ans: Chattisgarh
27. Jim Corbett National Park?

a) West bengal
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Uttarkhand

Ans: Uttarkhd
28. Kanha National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Chattisgarh
d) Uttarkhand

a) Ans : Madhya Pradesh
29. Mahatma Gandhi Marine National Park?

a) Andaman and Nicobar Islands
b) New Delhi
c) West Bengal
d) Assam

Ans : Andaman and Nicobar Islands
30. Nameri National Park?

a) Arunachal pradesh
b) Nagaland
c) West Bengal
d) Assam

Ans : ASSAm
31. Panna National Park?

e) Jharkhand
f) Madhya Pradesh
g) Chattisgarh
h) Maharastra

b) Ans : Madhya Pradesh
32. Rani Jhansi Marine National Park?

a) Andaman and Nicobar Islands
b) New Delhi
c) Bihar
d) Uttar pRadesh

Ans : Andaman and Nicobar Islands
33. Salim Ali National Park?

a) Sikkim
b) New Delhi
c) Jammu & Kashmir
d) Himachal Pradesh

Ans : J&K
34. Valmiki National Park?

a) West bengal
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Uttarkhand

Ans: Bihar
35. KHIRGANGA NATIONAL PARK?

a) New Delhi
b) Jammu & Kashmir
c) Himachal Pradesh
d) Uttarkhand

Ans :HP
36. Bannerghatta National Park (Bannerghatta Biological Park)?

a) Andhra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Karnataka

Ans : Karnataka
37. Dibru-Saikhowa National Park?

a) Arunachal pradesh
b) Nagaland
c) Manipur
d) Assam

Ans : ASSAm
38. Gir Forest National Park?

a) MP
B) Maharastra
c) Chattisgarh
d) Gujarat

Ans : D.
39. Hazaribagh National Park?

i) Jharkhand
j) Madhya Pradesh
k) Chattisgarh
l) Uttarkhand

Ans : Jhrakhd
40. Kanger Ghati National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Chattisgarh
d) Uttarkhand

Ans : Chattisgarh
41. Mahavir Harina Vanasthali National Park?

a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Kerala
d) Karnataka

Ans :Telangana
42. Nanda Devi National Park?


a) Uttar Pradesh
b)Uttarkhand
c)Bihar
d) Himachal pradesh

Ans : Uttarkhand
43. Papikonda National Park?

a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Kerala
d) Karnataka

a) Ans : Andhra Pradesh
44. Ranthambore National Park?

a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Haryana
d) Rajasthan

Ans : Rajasthan
45. Sanjay National Park?

a) MP
B) Maharastra
c) Chattisgarh
d) Gujarat

Ans : MP
46. Vansda National Park?

a) MP
B) Maharastra
c) Chattisgarh
d) Gujarat

Ans : D.guj
47. SIMBALBARA NATIONAL PARK?

a) Uttar Pradesh
b)Uttarkhand
c)Bihar
d) Himachal pradesh

Ans : Himachal Pradesh
48. Betla National Park?

a) Jharkhand
b) Madhya Pradesh
c) Chattisgarh
d) Uttarkhand

a) Ans : Jharkhand
49. Dudhwa National Park?

a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) Haryana
d) Rajasthan

Ans : UP
50. Gorumara National Park?

a) Uttar Pradesh
b) Punjab
c) West Bengal
d)Gujarat

Ans : WB